شرکت فنی و مهندسی پولاد بتن کیمیا

سپتیک تانک یکی از روش های ساده و البته پرکاربرد در زمینه تصفیه فاضلاب می باشد . سیستم سپتیک ،در انواع سپتیک تانک بتنی و سپتیک تانک پلی اتیلن ، مقرون به صرفه ترین روش تصفیه فاضلاب محسوب می گردد.عملیات تصفیه در انواع سیستم سپتیک به روش های ته نشینی ، شناور سازی و بیولوژیکی ( بی هوازی ) انجام می شود. البته فرآیند ذکر شده ساده ترین مکانیزم عملکرد مخزن سپتیک می باشد. شرکت پولاد بتن کیمیا با تکیه بر دانش فنی و تخصص خود اقدام به طراحی و ساخت انواع سپتیک تانک با فاز های تکمیلی شامل تصفیه هوازی و ضد عفونی سازی با گاز اوزون نموده است.

شماتیک عملکرد سپتیک تانک

 

دیاگرام سپتیک تانک

هدف استفاده از سپتیک تانک

رساندن کیفیت فاضلاب خروجی به حداقل استاندارد های مورد نیاز هدف استفاده از سیستم سپتیک است. تخلیه به شبکه فاضلاب و رهاسازی در طبیعت در صورت استفاده از سپتیک تکمیلی امکان پذیر است. در حقیقت، استفاده از انواع سپتیک تانک اعم از سپتیک تانک بتنی و سپتیک تانک پلی اتیلن باعث جلوگیری از مسدود شدن روزنه های چاه جذبی می‌گردد. همچنین از پخش شدن فاضلاب‌هایی که عملیات تصفیه غیر هوازی روی آن صورت نگرفته در مخازن آب زیرزمینی جلوگیری می کند.

چرخه تصفیه فاضلاب در سیستم سپتیک

نحوه تصفیه آب در سپتیک تانک

طراحی سپتیک تانک

طراحی سپتیک تانک همواره در حالت پایه به صورت دو قسمتی می باشد. به این صورت که مخزن سپتیک توسط یک دیوار جدا کننده به دو بخش تقسیم می شود. این دیواره، دارای سوراخی در زیر سطح فاضلاب خواهد بود. این سوراخ امکان عبور پساب از قسمت اول به دوم را فراهم می کند.

بخش ابتدایی مخزن سپتیک معمولا بخش عمده ای از فضای کلی سپتیک تانک را به خود اختصاص می دهد (حدود ۶۰ درصد). این بخش به منظور ته نشینی ذرات جامد و شناور شدن چربی و روغن موجود در فاضلاب ورودی استفاده می شود. بخش دوم ،قسمت زلال سازی می باشد. فاضلاب پس از حذف جامدات و روغن در این قسمت انباشته شده و از مخزن خارج می شود.

 در بعضی از مخازن سپتیک (به دلیل محدودیت مکان) ، هرقسمت مخزن سپتیک به صورت یک مخزن مجزا طراحی می شود.

لازم به ذکر است، سپتیک تانک در بهترین حالت، توانایی کاهش بارآلودگی فاضلاب تا ۴۰ درصد را دارد. اما بار آلودگی میکروبی از یک‌سو و بوی تعفن حاصل از فعالیت باکتری‌های بی‌هوازی و واکنش‌های شیمیایی موجب تولید گاز متان و دی‌اکسید سولفور می‌گردد.

مخزن سپتیک تانک

تقسیم بندی مخزن سپتیک تانک

انواع سپتیک تانک از نظر نوع متریال

با توجه به شرایط کاری نوع متریال جهت ساخت سپتیک تانک تعیین می گردد. اما رایج ترین انواع آن سپتیک تانک بتنی و سپتیک تانک پلی اتیلن می باشند

سپتیک تانک بتنی
سپتیک تانک بتنی
سپتیک تانک پلی اتیلن
سپتیک تانک پلی اتیلن

سپتیک تانک تخصصی شرکت پولاد بتن کیمیا

شرکت مهندسی پولاد بتن کیمیا ، برای اولین بار در ایران اقدام به طراحی و ساخت پکیج های بهینه تصفیه فاضلاب به روش سپتیک نموده. پکیج های سپتیک شرکت پولاد بتن با اضافه نمودن فاز های تصفیه هوازی و ضد عفونی توانسته اند راندمان تصفیه را تا ۷۵ درصد در سیستم های سپتیک افزایش دهند .همین امر امکان تخلیه به چاه جاذب، آب های سطحی و آبیاری فضای سبز و کشاورزی را فراهم می کند.

سپتیک تانک های طراحی شده توسط شرکت پولاد بتن کیمیا با استفاده از تکنولوژی تزریق هوا و اوزون عملیات تصفیه را انجام می دهند. این مخازن سپتیک در انواع سپتیک تانک بتنی و سپتیک تانک پلی اتیلن قابل عرضه می باشند.

پکیج کامل سیستم سپتیک شرکت مهندسی پولاد بتن کیمیا

پکیج کامل سپتیک تانک شرکت مهندسی پولاد بتن کیمیا

پکیج هوازی سیستم سپتیک شرکت مهندسی پولاد بتن کیمیا

پکیج هوازی سپتیک تانک شرکت مهندسیب پولاد بتن کیمیا

عملیات تصفیه هوازی و ضد عفونی نیز در این پکیج ها به صورت همزمان انجام میگیرند. همین امر باعث افزایش کیفیت آب خروجی به منظور استفاده مجدد می­گردد.

این سپتیک تانکها در دو نوع ( هوازی – ضد عفونی ) و ( هوازی ) قابل عرضه می باشند. فرآیند تصفیه هوازی و ضد عفونی در این سپتیک تانکها توسط سیستم تزریق PBKLEAN انجام می گردد. این سیستم به صورت توسط مهندسان متخصص شرکت مهندسی پولاد بتن کیمیا طراحی شده .

همچنین سیستم تزریق هوا و اوزون PBKLEAN قابلیت اضافه شدن به سپتیک تانکهای موجود و عملیاتی را نیز دارا می باشد.

تکنولوژی PBKLEAN جهت ارتقاء راندمان تصفیه در سیستم سپتیک

سیستم تزریق هوا و اوزون PBKLEAN

نحوه عملکرد سپتیک تانک

بعد از نصب  ابتدا می بایست سپتیک تانک با آب پر شود . سپس جریان ورودی فاضلاب وارد قسمت اول مخزن سپتیک می شود. با ورود فاضلاب به این بخش ، ذرات جامد در این قسمت به دلیل وزن بیشتر در کف  ته نشین می شوتد. روغن وچربی موجود در فاضلاب نیز به دلیل داشتن چگالی کمتر روی سطح شناور می شوند . انباشته شدن مواد جامد در کف سپتیک تانک توده ای از لجن را که حاوی میکرو ارگانیزم ها و باکتری های فعال می باشد ایجاد می کند. فعالیت این باکتری ها باعث تجزیه مواد آلی آلاینده در لجن می شود. این فرآیند باعث تصفیه بیولوژیکی فاضلاب می گردد. این فرآیند تجزیه ضمن کاهش حجم لجن داخل مخزن باعث تولید مقدار زیادی بیوگاز که عمدتا شامل متان و سولفور دی اکسید می شود. این گازها نیز توسط لوله تخلیه گاز از مخزن خارج می شوند.

دو مرحله تصفیه در سیستم سپتیک ساده

نحوه عملکرد سپتیک تانک

تصفیه بی هوازی

نکته قابل توجه در سپتیک تانک تصفیه بی هوازی  فاضلاب می باشد . مواد موجود در مخزن سپتیک توسط پوسته سختی معروف به پتوی لجن پوشانده می شود. این پتو به عنوان یک مهر و موم هوا عمل می کند و هوا را از فاضلاب دور می کند. این کمبود هوا  به تجزیه فاضلاب توسط باکتری های موجود در سیستم سپتیک کمک بسیار زیادی می کند.

 

زلال سازی

پس از تصفیه بی هوازی ، فاضلاب از بخش اول مخزن سپتیک از طریق مسیر ارتباطی موجود در دیوار جداکننده ، وارد بخش دوم مخزن می شود. در این مرحله در صورتی که ذرات جامد و چربی ریز باقی مانده باشند، ته نشین و شناور می شوند . پس از این مرحله ، فاضلاب که عملیات زلال سازی نیز روی آن انجام شده از مخزن سپتیک توسط لوله خروجی خارج می شود. نکته مهم در این نوع تصفیه این است که فاضلاب خروجی از سیستم سپتیک هنوز هم حاوی میکروب و انگل است.

تخلیه لجن

لجن انباشته شده در کف مخزن سپتیک به مرور افزایش پیدا می کند تا جایی که مسیر عبور آب از بخش اول به دوم را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مرحله لازم است تا لجن توسط پمپ های لجن کش و از طریق دریچه های دسترسی موجود در قسمت فوقانی مخزن سپتیک خارج شود. نکته مهم در این مرحله این است که مقدار اندکی از لجن می بایست در کف مخزن باقی بماند. این کار باعث می شود تا میکرو ارگانیسم ها و باکتری های تجزیه کننده در مخزن سپتیک باقی بمانند. بدین ترتیب پس از تخلیه لجن ، عملیات تصفیه بیولوژیکی بلافاصله راه اندازی خواهد شد.

تخلیه لجن سپتیک تانک

عملیات تخلیه مخزن سپتیک به طور معمول سالانه یکبار انجام می شود  تا عملیات تصفیه به درستی انجام شود. با این حال ، ممکن است این کار با توجه به شرایط خاص به دلیل سرریز شدن یا انسداد لوله ها در بازه های کوتاه تری انجام شود.

به منظور تشخیص لزوم انجام عملیات تخلیه، قسمت های داخلی مخزن سپتیک باید بازرسی شوند. این قسمت ها عبارت اند از :

پتوی لجن ( ممکن است پتوی زباله در بخش اول مخزن سپتیک بیش از اندازه ضخیم شود و لوله ورودی را مسدود کند)

لوله های ورودی یا خروجی (زیرا ممکن است توسط مواد جامد مسدود شوند)

لجن ( ممکن است در اثر انباشته شدن بیش از حد لجن ، ورودی بخش اول مخزن سپتیک به بخش دوم مسدود شود)

قسمت زیرین مخزن ، پهلوها یا لبه های مخزن (ممکن است یک یا چند مورد از آنها شکسته یا شکسته شده باشد. به عنوان مثال ، حرکت وسایل نقلیه از روی مخازن سپتیک احتمالاً به لبه ها و پهلوها آسیب می رساند.)

نکات اجرایی در عملیات تخلیه سپتیک تانک 

تخلیه لجن خارج شده از مخزن سپتیک می بایست در محلی دور از مناطق مسکونی انجام شود. همچنین محل تخلیه باید طوری مشخص شود که لجن ، منابع آب سطحی و یا زیر سطحی را تحت تاثیر قرار ندهد.

پس از تخلیه لجن ، سطح تخلیه حتما باید با خاک پوشانده شود.

کاهش دادن ضخامت پتوی لجن در صورت افزایش ضخامت تا نزدیکی لوله ورودی.

پس از تخلیه مخزن سپتیک و قبل از راه اندازی مجدد ، می بایست سپتیک تانک با آب پر شود.

عیب یابی سپتیک تانک 

در صورت وجود نشانه هایی مبنی بر درست کار نکردن مخزن سپتیک ، باید فورا نسبت به عیب یابی و رفع آن اقدام کرد.

برخی از علائم رایج مبنی بر عدم کارکرد صحیح سپتیک تانک عبارتند از:

فاضلاب در خروجی های خود از مبدا مانند سینک و … به کندی تخلیه می شود

فاضلاب به خروجی های سیستم تخلیه مبدا مانند سینک ، کف شور و … برمی گردد.

مناطق مرطوب و اشباع در بالای مخزن سپتیک دیده می شود.

بوی نامطبوع قوی در نزدیکی مخزن سپتیک وجود دارد.

چمن اطراف مخزن بسیار سبز است و به خوبی در حال رشد است.

همچنین در برخی از مناطق که سپتیک تانک در شبکه زهکشی قرار دارد می بایست حین تست مخزن سپتیک ، شبکه زهکشی نیز به منظور چک کردن خروج فاضلاب از مخزن سپتیک بررسی شود.

جهت دریافت مشاوره و ثبت سفارش با کارشناسان ما تماس بگیرید

, , , , , , , , ,
نوشتهٔ پیشین
چربی گیر
نوشتهٔ بعدی
زئولیت

پست های مرتبط

شرکت فنی و مهندسی پولاد بتن کیمیا

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست